No miracles. Just formulas 🧪🧪 🤓🤓
Количка 0

ВИТАМИН С - ЛИЦЕТО ВИ СЪЩО ИМА НУЖДА ОТ НЕГО!

 

Все още мнозина от нас при споменаването на витамин С правят асоциация с кашлящи хора и реклами на медикаменти в грипния сезон. Но тази чудесна съставка има много повече приложения. Едва в последните години се заговори повече за големите ползи от витамин С при грижите за кожата. Той е такъв гладиатор в битката за красива кожа, че ни се иска да го направим задължителен за всички! Но преди да се втурнете към аптеката и да пълните чантата с витамин С , нека ви обясним малко повече за него.

Защитава кожата от :

  • Някои последици от УВ лъчите. Излагането на кожата на ултравиолетови лъчи води до формиране на свободни радикали (обмислете внимателно следващата си сесия в солариума). Свободните радикали крадат липиди от клтъчните мембрани и с това причиняват щети по клетките на кожата ни.  Този процес се нарича липидна пероксидация.  Държим да отбележим, че витамин С няма слънцезащитен фактор и не ви пази от слънчеви изгаряния. Само редуцира някои от вредите от ултравиолетовите лъчи.
  • Регулира синтеза на колаген като го стабилизира. По този начин витамин С подпомага епидермиса.
  • Намалява производството на меланин в кожата. С това противодейства на старческите петна, остатъчните петна от акне и води до по-сияен и избистрен вид на кожата.

Най-популярната форма на витамин С е обикновената аскорбинова киселина. Тя успявава да проникне в кожата, дори и под формата на разтвор. Проблемът с нея е, че за да се стабилизира е необходимо да съществува в разтвор с ниско pH 3.5, което понякога причинява кожни раздразнения. Също така тя се оксидира при контакт с водата Поради това козметичната индустрия разработва продукти с множество други деривати на витамин С, които са по-стабилни.

Най-популярните са: аскорбил глюкозид, 3-0 етил аскорбат, аскорбил 2-фосфат 6-палмитат, аскорбил тетра-изопалмитат, аскорбил палмитат, магнезиев-аскорбил фосфат, натриев аскорбил фосфат. За да има ползотвоерен ефект всеки един от тях, той трябва по някакъв начин да се преобразува в аскорбинова киселина. Имайте предвид, че само аскорбил глюкозида има способността да се разтваря във вода и да остава стабилен. Всички други форми губят свойствата си при смесване с вода.

Какво да вземем предвид при покупка на продукт за лице с витамин С?

  • Според едно проучване на Линус Полинг институт в Орегон оптималното усвояване на витамин С от кожата настъпва при 20% концетрация на разтвора. (Не случайно пазарът изобилства с продукти в тази концентрация). При по-висока концентрация, всъщност настъпва по-ниско ниво на усвояване. Тоест повече не винаги е по-добре. Проучвания показват, че дори и концентрации под 1% имат някакво ползотворно влияние върху кожата.
  • Ако първата съставка на продукта е вода (water, aqua), то формата на витамин С трябва да е ascorbyl glucoside. Във всеки друг вариант витаминът се разпада.
  • Ако продуктът съдържа вода, проверете какво е pH-ато му. Добре е киселинността да е до 3,5.
  • Опаковка- тя трябва да е помпа или шише с капкомер. Задължително опаковката трябва да е тъмна и непрозрачна.

Какво да очаквате от един продукт с витамин С?

Освен ползите ето и някои съвети и предупреждения. Нанасяйте тази почти вълшебна съставка винаги на почистено лице, преди всякакви други кремове, лосиони и тн. Последвайте с хидратиращ продукт.

 Повечето серуми с витамин С оставят лек филм по кожата. Често има и усещане за лепкавост. Това е нормално. Ако се опитате да нанесете грим веднага, няма да се разнесе правилно. Добре е да оставите витамин С 15 до 30  минути да се абсорбира от кожата преди да пристъпите към последващи продукти. Освен това прекалено скорошното прилагане на други козметики може да доведе до оксидация и разпад на ценната съставка.

Да не забравяме, че макар и благотворен, този витамин е и голям дразнител за кожата. Ако имате чувствителна кожа, добре е да започнете с продукт с по-малка концентрация на аскорбинова киселина. Например 10% или дори по-нисък процент. Така ще изградите толерантност на кожата и постепенно ще пристъпите към по-високите концентрации.  Независимо от вида кожа добре е да започнете ползването на витамин С постепенно. Първоначално 2 пъти в седмицата, после 3 пъти и тн. до достигане на ежедневна употреба. Нормално е при първа употреба да с усеща леко пощипване или боцкане по кожата. Следете кожата си  за зачервявания и раздразнения. Ако възникнат такива, можете временно да намалите или преустановите употребата на този продукт. Възможно е кожата на някои да не може да понесе ежедневна употреба. Нека това не ви притеснява. Дори от употреба няколко пъти в седмицата пак ще се радвате на чудесни резултати. За по-дълбоко проникване на серумът с витамин С в кожата, екипът на NovaKoja препоръчва използването на апарат за безиглена мезотерапия. Разгледайте го тук.

Други източници  и други ползи на витамин С

Кожата ни вече е по-красива с витамин С, но защо не намалим риска от сърдечни заболявания, общите рискове от рак и други тежки болести.

Организмът ни не може да го синтезира сам и се налага да си го набавяме от храната. Той участва в редица процеси на тялото. Класическият плод, който асоциираме с аскорбиновата киселина е портокалът. Освен него добър източник са грейпфрута, кивито, ягодите, доматите, червените чушки, броколите, картофите (не изрязвайте напълно този въглехидрат от диетата си) и спанакът.

Красив ден:

NovaKoja

 

#безигленамезотерапия  #NovaKoja  #серумвитаминс



По-стари статии По-нови статии


Оставете коментар

Моля, да отбележите, че всички коментарите се одобряват преди да се публикуват