No miracles. Just formulas.
Количка 0

КОЛАГЕН - ЯДЕ ЛИ СЕ, ПИЕ ЛИ СЕ, МАЖЕ ЛИ СЕ?

Ще издадем заключението на статията още в началото като кажем, че можете да правите всичко гореизброено с колагена. Но ако искате да подобрите еластичността на кожата си,  трябва да я стимулирате тя да го произвежда. Колагенът по никакъв начин не може да се достави в кожата, освен ако тя не го синтезира сама. Кратък анализ на различните неинвазивни методи за това, може да намерите по-долу.

В днешния глобализиран пазар може да се намерят много варианти, които обещават повишаване на колагеновите нива в кожата. В общи линии панацеята дебне иззад всеки резултат в търсачката. Нека първо се спрем на пероралните терапии и в частност на колагеновите добавки – таблетки, сиропи и прахчета.

Дерматолозите и специалистите са единодушни, че обикновеният колаген има прекалено голяма молекула и при консумация не може да проникне през стените на червата и да достигне кожата. Освен това тя не може да приеме директно готовия колаген. Според част от учените може да се наблюдава  положителен ефект от приема на добавка с хидролизиран колаген (или както бабите ни му казват – желатин). Хидролизата разбива колагена на по-малки молекули и образува колагенови пептиди. С този размер молекулата успява да проникне през стените на червата и част от добавката достига и до кожата. Както обяснихме още в началото, не можем просто да „пратим“ малко колаген в кожата ни. Ползотворното действие идва, когато пептидите от добавката стимулират кожата сама да произвежда колаген. За съжаление са проведени много малко проучвания над хидролизираната форма на добавката. Успяхме да открием само едно двойно сляпо проучване над три групи – плацебо група, група с прием на 2.5 мг хидролизиран колаген на ден и група с 5 г на ден за 8 седмици. Заключението беше, че в групите приемащу хидролизиран колаген се наблюдава подобряване на еластичността на кожата при по-възрастните жени.

Според това от какво е добит колагена, той може да бъде говежди, рибешки или растителен. Рибешкият взима преднина с малкия размер на частиците си. Поради това той е и малко по-лесно усвоим от организма.

Добавката, която в действителност може да стимулира синтеза на колаген, е добрият стар витамин С. Клишетата са клишета, защото са верни. Приемът на витамин С освен всички други предимства има и този любопитен ефект. Като допълнение локалното му приложение има и антипигментационен ефект, но за това, както и за останалите му ползи, друг път.

Сществуват и хиляди колагенови лосиони, кремове, води и други видове мазила. Не очавайте друг ефект от тях освен обща хидратация и усещане за плътност на кожата. Поради същата причина, поради която и обикновените колагенови добавки не работят – молекулата на колагена е много голяма и няма как да проникне в кожата ви. Тя стои върху кожата и има известна функция в запазването на хидратацията в нея. В резултат на това може да имате усещането, че кожата ви е по-плътна. Но нейното реално съдържание на колаген не се е променило. От козметиката това, което може реално да стимулира кожата ви да произвежда колаген, е ретинолът. Това е дългогодишен любимец на козметичната индрустрия, тъй като е единствената доказана антиейдж съставка на което и да е мазило. Поради това е и наш личен фаворит. Но пак за колагена.....

В последните 3-4 години набра скорост и светлинната терапия или LED терапията. Тя се провежда като кожата се осветява с червени  LED светлини. Защо червено – то има определена дължина на вълната ~630 nm. Тази дължина на вълната стимулира кожата сама да произвежда колаген. А както писахме в началото, това е единственият начин да се постигне ефект от която и да е терапия.  Тази процедура се препоръчва 4 пъти в седмица до постигане на ефект. След това се прави само поддръжка с 2 процедури на седмица. Науката зад светлинната терапия е стабилна и резултатите са потвърдени от множество проучвания, включително и за ефекта на червената светлина върху кожа със слънчеви изгаряния. Все пак бихме искали да цитираме заключението на поне едно от тези проучвания по долу. Изследването е двойно сляпо,  проведено е над 76 пациента в продължение на 8 седмици.

В края на проучването бръчките са намалели с до 36%, а еластичността на кожата се е увеличила с до 19% в трите групи, които са получили реални процедури. Хистологията индикира за увеличени колагенови и еластинови влакна и в трите групи. Не са наблюдавани никакви продължителни странични ефекти.

Линк към проучването можете да намерите тук - Национален Център за Биотехнологична Информация, САЩ

 Именно резултати като този ни убедиха в ползата от светлинната терапия и солидната научна база зад нея. Това ни потикна да направим LED терапията достъпна за всеки. До момента тя беше на разположение на желаещите в салони и дерматологични кабинети. Днес вече е достъпна за индивидуална употреба с LED маската от NovaKoja.com .



По-нови статии


Оставете коментар

Моля, да отбележите, че всички коментарите се одобряват преди да се публикуват