No miracles. Just formulas.
Количка 0

РЕТИНОЛ - ВАЖЕН ЛИ Е ЗА ЛИЦЕТО И ЗАЩО?

Ретинолът, по-често познат като витамин А, е една от най-ефективните подмладяващи и трансфоримиращи кожата съставки. Въпреки множеството клинични проучвания, които свидетелстват за ползите от употребата му, много хора все още не са запознати с ретинола и правилната употреба на ретинолови продукти. Надяваме се, че ще успеем да обясним защо тази съставка е безспорен шампион тежка категория в света на козметиката против стареене.

Защо ретинолът е добър за кожата ми?

Това е козметична съставка, която често присъства в анти ейдж продуктите. Или по-просто казано в продуктите, които се борят със стареенето на кожата. Дължи се на факта, че ретинолът е верен защитник на кожата от набезите на времето.  Той е мултифункционална съставка с повече от едно приложение:
    • намалява появата на бръчките
    • намалява вече видимите фини линии и бръчки
    • минимизира разширените пори
    • подобрява неравномерния тен и пигментацията
    • подновява усещането за стегната кожа
    • разкрива сияйността на кожата
    • бори се с пристъпите на акне


В козметиката се използват множество разновидности на деривати на витамин А:  tretinoin, isotretinoin, altitretinoin, retinyl palmitate, retinaldehyde, retinyl retinoate, и retinyl proprionate. Въпреки това експертите считат, че чистият ретинол е това, което е най-ефективно и има най-много ползи за нас. Това не означава, че останалите деривати на витамин А не действат. Просто означава, че ретинолът е един продукт от по-тежка категория.

Защо ретинолът работи?

Видимите признаци на остаряване се увеличават с напредването на годините, защото колагенът в кожата намалява. Тя става отпусната, губи еластичност и се появяват първите бръчки. Когато кожата се третира с ретинол, той успява да повлияе на клетъчната комуникация и да „подлъже“ клетките да произвеждат повече колаген. Именно от това негово действие произтичат и всички ползотворни ефекти, които се наблюдават при употребата на ретинолови продукти.

Клиничните проучвания зад гръмките твърдения:

Всичко това звучи прекрасно, но дали е истина? Твърде много препарати обещават чудотворни ефекти. Какви доказателства има в полза на ретинола? Както знаете ние в NovaKoja обичаме да цитираме клинични проучвания.
А за ретинола има множество проведени такива. Ще цитираме само едно от тях, от орегонския институт Линус Полинг.
Проведен е експеримент с 29 доброволеца със средна възраст 63 години, на които е назначено веднъж на ден мазане с 0,1% дериват на витамин А за 10-12 месеца. В края на изследването тестовете показват до 80% увеличение на колаген тип 1 в кожата на доброволците. Представете си какво ли може да направи за лицето ви една по-силна доза от 1% например.

Как да избера ретинолов продукт?

Опаковка – ретинолът е чувствителен към светлината и въздуха. Насочвайте се към продукти в непрозрачни контейнери, за предпочитане с безвъздушни помпи, за да може продуктът, който сте закупили, да не изгуби свойствата си.
Тип кожа – кремовете обикновено са подходящи за по-суха кожа, лосионите - за нормална до комбинирана кожа, а серумите и геловете – за мазна кожа.
Ако избраният ретинолов продукт не Ви понася, опитайте с друг. Може да отнеме известно време преди да намерите идеалният си „партньор“.

Колко ретинол трябва да използвам?

Правилният отговор на въпроса е: Не повече, от колкото може да понесе кожата Ви.

На пазара се предлагат множество концентрации от 0,05% до 1%. Няма един най-добър продукт с ретинол. Поради това има препарати с различна текстура и сила, за да откриете този, който е най-добър за Вас. Ако сте нови в употребата на ретинол, започнете с по-ниско концентриран серум. След като се почувствате готови, можете да увеличите концентрацията на продукта. Ако вече сте използвали ретинолови продукти с добри резултати, може да изберете средно силна концентрация. За по-упорити проблеми като дълбоки бръчки и изявена пигментация, обърнете се към по-висока концентрация. Можете и да редувате различните концентрации, базирано на реакциите на кожата Ви.

Как да използвате ретинолови продукти?

Препоръчва се такива продукти да се използват само вечер, тъй като са фоточувствителни и могат да предизвикат пигментация при употреба сутрин по време на ретинизацията (привикването на кожата с деривата на витамин А). Докато използвате ретинолови продукти, винаги употребявайте през деня широкоспектърна слънцезащита с фактор SPF30 или по-висок.
Витамин А и дериватите му изискват известно привикване на кожата към тяхната употреба. Първоначално започнете с приложение на продукта 2 пъти в седмицата. Постепенно учестете употребата до колкото е необходимо и може да понесе кожата. Ако усещате кожно раздразнение, зачервяване и други признаци на дискомфорт, разредете употребата да удобна за Вас честота.
Почистете кожата, тонирайте я. През периода на ретинизация задължително използвайте ретноида след като вече сте сложили хидратиращ продутк (серум, тонер, крем).  Ако желаете да ползвате отделен нощен крем, нанесете го20 минути след ретинола.

Комбинации с други съставки:

Дори и продукт като ретинола не може да се справи с борбата със стареенето на кожата сам. За по-добри резултати го комбинирайте с
    • други подмладяващи съставки като антиоксиданти
    • други възобновяващи съставки като ниацинамид
    • подхранващи кожата съставки

Мога ли да използвам ретинол заедно със салицилова киселина (ВНА) или гликолова киселина (АНА)?

За най-добри резултати при борба със стареенето е добре да се комбинират в една рутина (но не в едно нанасяне) ексфолиация с киселини и ретинолов крем/ лосион. Ретинолът няма ексфолиращи свойства, макар че често създава заблудата, че има. Това се получава, защото при някои хора той предизвиква лющене в началото на употребата му. Но лющенето на кожата не е същото като ексфолиацията и не бива да се бърка с него.
АНА и ВНА ексфолиантите са нежни, хидратиращи и работят безупречно, помагайки на кожата да се освободи от мъртвите си клетки по начина, по който го е правила когато е била млада. Също помагат да се възстановят щетите, нанесени от околната среда, оставяйки кожата по-гладка и сияйна – друга причина, поради която препоръчваме да се използват с ретинолови продукти.

Наши предложения за продукти с деривати на витамин А можете да разгледате тук.

 

 

 

 



По-стари статии По-нови статии


Оставете коментар

Моля, да отбележите, че всички коментарите се одобряват преди да се публикуват