Количка 0

РЕТИНОЛ - ВАЖЕН ЛИ Е ЗА ЛИЦЕТО И ЗАЩО?

Ретинолът, по-често познат като витамин А, е една от най-ефективните подмладяващи и трансфоримиращи кожата съставки. Въпреки множеството клинични проучвания, които свидетелстват за ползите от употребата му, много хора все още не са запознати с ретинола и правилната употреба на ретинолови продукти. Надяваме се, че ще успеем да обясним защо тази съставка е безспорен шампион тежка категория в света на козметиката против стареене.

Защо ретинолът е добър за кожата ми?

Това е козметична съставка, която често присъства в анти ейдж продуктите. Или по-просто казано в продуктите, които се борят със стареенето на кожата. Дължи се на факта, че ретинолът е верен защитник на кожата от набезите на времето.  Той е мултифункционална съставка с повече от едно приложение:
    • намалява появата на бръчките
    • намалява вече видимите фини линии и бръчки
    • минимизира разширените пори
    • подобрява неравномерния тен и пигментацията
    • подновява усещането за стегната кожа
    • разкрива сияйността на кожата
    • бори се с пристъпите на акне


В козметиката се използват множество разновидности на деривати на витамин А:  tretinoin, isotretinoin, altitretinoin, retinyl palmitate, retinaldehyde, retinyl retinoate, и retinyl proprionate. Въпреки това експертите считат, че чистият ретинол е това, което е най-ефективно и има най-много ползи за нас. Това не означава, че останалите деривати на витамин А не действат. Просто означава, че ретинолът е един продукт от по-тежка категория.

Защо ретинолът работи?

Видимите признаци на остаряване се увеличават с напредването на годините, защото колагенът в кожата намалява. Тя става отпусната, губи еластичност и се появяват първите бръчки. Когато кожата се третира с ретинол, той успява да повлияе на клетъчната комуникация и да „подлъже“ клетките да произвеждат повече колаген. Именно от това негово действие произтичат и всички ползотворни ефекти, които се наблюдават при употребата на ретинолови продукти.

Клиничните проучвания зад гръмките твърдения:

Всичко това звучи прекрасно, но дали е истина? Твърде много препарати обещават чудотворни ефекти. Какви доказателства има в полза на ретинола? Както знаете ние в NovaKoja обичаме да цитираме клинични проучвания.
А за ретинола има множество проведени такива. Ще цитираме само едно от тях, от орегонския институт Линус Полинг.
Проведен е експеримент с 29 доброволеца със средна възраст 63 години, на които е назначено веднъж на ден мазане с 0,1% дериват на витамин А за 10-12 месеца. В края на изследването тестовете показват до 80% увеличение на колаген тип 1 в кожата на доброволците. Представете си какво ли може да направи за лицето ви една по-силна доза от 1% например.

Как да избера ретинолов продукт?

Опаковка – ретинолът е чувствителен към светлината и въздуха. Насочвайте се към продукти в непрозрачни контейнери, за предпочитане с безвъздушни помпи, за да може продуктът, който сте закупили, да не изгуби свойствата си.
Тип кожа – кремовете обикновено са подходящи за по-суха кожа, лосионите - за нормална до комбинирана кожа, а серумите и геловете – за мазна кожа.
Ако избраният ретинолов продукт не Ви понася, опитайте с друг. Може да отнеме известно време преди да намерите идеалният си „партньор“.

Колко ретинол трябва да използвам?

Правилният отговор на въпроса е: Не повече, от колкото може да понесе кожата Ви.

На пазара се предлагат множество концентрации от 0,05% до 1%. Няма един най-добър продукт с ретинол. Поради това има препарати с различна текстура и сила, за да откриете този, който е най-добър за Вас. Ако сте нови в употребата на ретинол, започнете с по-ниско концентриран серум. След като се почувствате готови, можете да увеличите концентрацията на продукта. Ако вече сте използвали ретинолови продукти с добри резултати, може да изберете средно силна концентрация. За по-упорити проблеми като дълбоки бръчки и изявена пигментация, обърнете се към по-висока концентрация. Можете и да редувате различните концентрации, базирано на реакциите на кожата Ви.

Как да използвате ретинолови продукти?

Препоръчва се такива продукти да се използват само вечер, тъй като са фоточувствителни и могат да предизвикат пигментация при употреба сутрин. Докато използвате ретинолови продукти, винаги употребявайте през деня широкоспектърна слънцезащита с фактор SPF30 или по-висок.
Витамин А и дериватите му изискват известно привикване на кожата към тяхната употреба. Първоначално започнете с приложение на продукта 2 пъти в седмицата. Постепенно учестете употребата до всяка вечер. Ако усещате кожно раздразнение, зачервяване и други признаци на дискомфорт, разредете употребата да удобна за Вас честота.
Почистете кожата, тонирайте я, ексфолирайте я с AHA или BHA киселини. Можете да нанесете ретиноловия продукт вместо нощен крем. Ако желаете да ползвате отделен нощен крем, нанесете го след ретинола.

Комбинации с други съставки:

Дори и продукт като ретинола не може да се справи с борбата със стареенето на кожата сам. За по-добри резултати го комбинирайте с
    • други подмладяващи съставки като антиоксиданти
    • други възобновяващи съставки като ниацинамид
    • подхранващи кожата съставки

Мога ли да използвам ретинол заедно със салицилова киселина (ВНА) или гликолова киселина (АНА)?

За най-добри резултати при борба със стареенето е добре да се комбинират ексфолиация с киселини и ретинолов крем/ лосион. Ретинолът няма ексфолиращи свойства, макар че често създава заблудата, че има. Това се получава, защото при някои хора той предизвиква лющене в началото на употребата му. Но лющенето на кожата не е същото като ексфолиацията и не бива да се бърка с него.
АНА и ВНА ексфолиантите са нежни, хидратиращи и работят безупречно, помагайки на кожата да се освободи от мъртвите си клетки по начина, по който го е правила когато е била млада. Също помагат да се възстановят щетите, нанесени от околната среда, оставяйки кожата по-гладка и сияйна – друга причина, поради която препоръчваме да се използват с ретинолови продукти.

Наши предложения за продукти с ретинол :

 


По-стари статии По-нови статии


Оставете коментар

Моля, да отбележите, че всички коментарите се одобряват преди да се публикуват