No miracles. Just formulas.🧪
Количка 0

Често задавани въпроси

В този раздел се стремим да отговорим на повечето често задавани въпроси от клиентите ни. Но ако не откривате информацията, която търсите, пишете ни на privet@novakoja.com :-)

Мога ли да получа тестери на козметичните продукти от сайта?

За съжаление нито една от марките, които предлагаме, нямат малки мостри тип саше с изключение на част от продуктите на Skintegra. Това са единствените мостри, които можем да предоставим и са до изчерпване на количествата.

В резултат на многобройни имейли и обаждания от клиенти, чувстваме нужда да уточним,че липсата на мостри към вашата поръчка не е отражение на нашето отношение към клиентите, а е недостатък на политиката на повечето производители, с които работим.

Колко струва доставката и как се осъществява?

Доставката се осъществява с куриерска фирма Спиди.

  • поръчки над 64.99 лв. до офис на Спиди - безплатна доставка
  • поръчки под 64.99 лв. до офис на Спиди - доставка по тарифата на Спиди (около 4,50 до 6 лв.)
  • поръчки до адрес (независимо от стойността) - доставка по тарифата на Спиди (от 6 лв.)

Важно за клиенти с поръчки над 64.99 лв: Ако желаете да се възползвате от безплатната ни доставка, моля изписвайте коректно данните на офиса на Спиди, до който да се изпрати поръчката. При посочване на личен адрес, пратката ще пътува до този адрес за сметка на получателя, дори и да е избрана опцията за безплатна доставка до офис на Спиди в раздел "Доставка" при поръчката. NovaKoja няма да се свърже с вас за допълнително уточнение, тъй като считаме, че след като клиентът собственоръчно въвежда адреса си, желае да получи продуктите именно там.

Колко време отнема доставката?

Срокът за доставка е от 2 до 6 работни дни. Всички продукти, които са активни в сайта, са или налични на склад, или очакваме тяхната доставка до 6 работни дни. Продукти, които не са налични и не пътуват към нас, са отбелязани като разпродадени. Не рекламираме козметика и уреди, които нямаме възможност да доставим. Ако се интересувате от конкретен изчерпан артикул, пишете ни на privet@novakoja.com

Какъв е срокът на годност на продукта, който получих?

На повечето продукти срокът е изписан на опаковката. Според европейските разпоредби не е задължитeлно да се изписва срок на продукти с годност над 3 години. На тях е изписан само партидния номер. Ако желаете да получите информация за определена партида, моля пишете ни или се обадете на 0882 42 35 77 с номера на партидата. Всички наши артикули се зареждат в малки количества ежеседмично, така че е почти невъзможно да получите продукт, който е стоял в склада ни повече от 4 седмици. :)

Какъв е произходът на козметиката на сайта?

Всички козметични продукти закупуваме само и единствено директно от техните производители на база на договорните ни отношения. Офис 3 ООД под търговското име NovaKoja е официален вносител, представител и дистрибутор на всички марки, които продава.


Получих козметика, която няма индивидуална картонена опаковка. Защо?

Преди няколко години Paula's Choice решиха да преминат към по-екологичен начин на работа. Повечето техни продукти са без индивидуални картонени опаковки. Тази информация е публикувана и в техния сайт. Пълен списък на техните продукти, които все още имат картонени опаковки в Европа, можете да намерите тук. Geek&Gorgeous имат 4 продукта, които се доставят без индивидуална картонена външна опаковка (Jelly Joker, A-game 5, A-game 10 и Течна хидратация тонер).

Мога ли да върна/ заменя получените козметични продукти?

Всички наши доставки се осъществяват по куриер с право на преглед. Моля, не се отказвайте от правото на преглед, защото веднъж приети, пратките стават ваши и не могат да бъдат върнати поради хигиенни съображения. Позоваваме се по-долу на текст от Комисията за защита на потребителите за изключенията от правилото за връщане в 14-дневен срок. Този текст е част от нашия договoр, поръчвайки от сайта ни вие се съгласявате с него.

"....при доставка на запечатани стоки, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето "

Защо нямам касова бележка?

Заплащането се извършва чрез форма на наложен платеж, наречена пощенски паричен превод. При този метод на плащане касовата бележка се издава от куриерската фирма, а не от подателя на пратката. Пазете този документ, защото той удостоверява покупката.