#ОбичайКожатаСи ♥
#ОбичайКожатаСи ♥
Количка 0

Често задавани въпроси

В този раздел се стремим да отговорим на повечето често задавани въпроси от клиентите ни. Но ако не откривате информацията, която търсите, пишете ни на privet@novakoja.com :-)

Колко струва доставката и как се осъществява?

Доставката се осъществява с куриерска фирма Спиди.

  • поръчки над 40 лв. до офис на Спиди - безплатна доставка
  • поръчки под 40 лв. до офис на Спиди - доставка по тарифата на Спиди (около 4,50 до 6 лв.)
  • поръчки до адрес (независимо от стойността) - доставка по тарифата на Спиди (от 6 лв.)

Важно за клиенти с поръчки над 40 лв: Ако желаете да се възползвате от безплатната ни доставка, моля изписвайте коректно данните на офиса на Спиди, до който да се изпрати поръчката. При посочване на личен адрес, пратката ще пътува до този адрес за сметка на получателя, дори и да е избрана опцията за безплатна доставка до офис на Спиди в раздел "Доставка" при поръчката. NovaKoja няма да се свърже с вас за допълнително уточнение, тъй като считаме, че след като клиентът собственоръчно въвежда адреса си, желае да получи продуктите именно там.

Колко време отнема доставката?

Стремим се да изпращаме всички продукти, поръчани до 15ч, на деня на тяхното заявяване от клиента. Поръчки, получени след 15ч, се изпращат на следващия ден. Но в моменти на очаквано зареждане от нашите доставчици или забавяне на очакваните от нас продукти, този срок може да достигне до от 2 до 6 работни дни. Всички продукти, които са активни в сайта, са или налични на склад, или очакваме тяхната доставка до 6 работни дни. Продукти, които не са налични и не пътуват към нас, са отбелязани като разпродадени. Не рекламираме козметика и уреди, които нямаме възможност да доставим. Ако се интересувате от конкретен изчерпан артикул, пишете ни на privet@novakoja.com

Какъв е срокът на годност на продукта, който получих?

За продукти на Geek&Gorgeous и Avril срокът е изписан на опаковката. За продукти на Paula's Choice  - на някои от тях е изписан, на други е  само партиден номер, тъй като според европейските разпоредби не е задължитлно да се изписва срок на годност. Всички продукти на Paula's Choice имат срок 3 години, ако са неотворени. Ако желаете да научите срока на годност на даден продукт, моля пишете ни с номера на партидата. Всички наши артикули се зареждат в малки количества ежеседмично, така че е почти невъзможно да получите продукт, който е стоял в склада ни повече от 4 седмици. :)

Какъв е произходът на козметиката на сайта?

Всички козметични продукти закупуваме само и единствено директно от техните производители на база на договорните ни отношения. Офис 3 ООД под търговското име NovaKoja е официален представител и дистрибутор на всички марки, които продава.

Мога ли да получа мостри на козметичните продукти от сайта?

За съжаление нито една от марките, които предлагаме, нямат малки мостри тип саше. Paula's Choice преустановиха производството им в началото на 2020г.

Получих козметика, която няма индивидуална картонена опаковка. Защо?

Преди няколко години Paula's Choice решиха да преминат към по-екологичен начин на работа. Повечето техни продукти са без индивидуални картонени опаковки. Тази информация е публикувана и в техния сайт. Пълен списък на техните продукти, които все още имат картонени опаковки в Европа, можете да намерите тук. Avril Organic нямат индивдуални картонени опаковки на нито един техен продукт поради същите екологични съображения. Geek&Gorgeous имат два продукта, които се доставят без индивидуална картонена външна опаковка (Jelly Joker и Течна хидратация тонер).

Мога ли да върна/ заменя получените козметични продукти?

Всички наши доставки се осъществяват по куриер с право на преглед. Моля, не се отказвайте от правото на преглед, защото веднъж приети, пратките стават ваши и не могат да бъдат върнати поради хигиенни съображения. Позоваваме се по-долу на текст от Комисията за защита на потребителите за изключенията от правилото за връщане в 14-дневен срок. Този текст е част от нашия договр, поръчвайки от сайта ни вие се съгласявате с него.

"....при доставка на запечатани стоки, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето "

Защо нямам касова бележка?

Заплащането се извършва чрез форма на наложен платеж, наречена пощенски паричен превод. При този метод на плащане касовата бележка се издава от куриерската фирма, а не от подателя на пратката. Пазете този документ, защото той удостоверява покупката.