No miracles. Just formulas 🧪🧪 🤓🤓
Количка 0

Възможна ли е пълноценна грижа против стареене без ретинол?

 

Преди да се гмурнем в темата държим да отбележим, че ретиноидите (ретинал, ретинол, гранактив ретиноид, третиноин) могат да се изпозлват през лятото и не е необходимо да се прекратява употребата им. Но не всеки желае и има възможност да използва дериватите на витамин А. Ако по една или друга причина искате да прекратите употребата им, или все още не сте започнали, това съвсем не означава, че няма как да си осигурите пълноценна грижа против стареене. Ретинол/ ретинал/ третиноин не е задължителна съставка и съвсем не изчерпа това, което козметичната индустрия може да предложи в областта на забавянето на стареенето.

Ето няколко основни активни съставки, към които можем да се обърнем, за да избегнем употребата на ретиноиди.

 

♥ Бакучиол

На първо място е нужно да споменем тази растителна алтернатива на ретинола - извлечена от листата и семената на растението бабчи. Макар че набира популярност едва в последните години, тази съставка не е никак нова. Използва се от индийската и китайската медицина за успокояване и оздравяване на кожата, благодарение на противовъзпалителните и антибактериалните си свойства. Проучване от 2019 г. не открива разлика в постигнатите резултати в областта на хиперпигментацията и намаляването на бръчките при използването на бакучиол и ретинол.

Също като ретинола бакучиолът:

  • стимулира колагенния синтез в кожата и помага за намаляването на фините линии и бръчки
  • намалява пигментацията
  • стяга и омекотява кожата

За разлика от ретинола бакучиолът:

  • не предизвиква раздразнение
  • няма нужда да се въвежда постепенно
  • при първоначална употреба не дразни кожата, което да я прави чувствителна към слънцето и податлива на пигментация
  • не причинява сухота

Молим само да се вземе предвид, че има случаи на леки алергични реакции към тази съставка. Преди да употребите за първи път продукт, съдържащ бакучиол, тествайте на шията  или на малка част от лицето, за да проследите за евентуални негативни реакции.

Продуктите с бакучиол можете да разгледате тук.

 

♥ Пептиди 

Представете си ги като малки сержанти, които командват клетките. Всеки пептид има своя собствена "команда", различна от тази на другите. Едни казват на кожните клетки: "Не се пигментирай." А други казват: "Произвеждай повече колаген". В зависимост от пептидите, които включва един серум, той може да е насочен към депигментация, намаляване на фини бръчки и линии, омекотяване. Точно това прави тази богата гама съставки чудесна алтернатива на ретиноидните терапии. Самите ретиноиди много добре се разбират с пептидите. За това можете да ги откриете редом в съставите на много продукти против стареене. Поради широкообхватното действие на пептидите и разнообразните им функции те са чест уастник в много кремове, серуми и терапии. В раздел "Пептиди" в нашия сайт са отделени продукти, които имат по-високо съдържание на тези съставки.

Разгледайте тук продуктите с по-високо съдържание на пептиди.

 

♥ Витамин С

Този всеобщ любимец може да бъде открит под една или друга форма в много от продуктите ни. И има няколко причини за това.

  • антиоксидант, който предпазва от свободните радикали
  • стимулира колагенния синтез в кожата и помага за намаляването на фините линии и бръчки
  • депигментира като инхибира tyrosinase - ензим, който е необходим за пигментирането на кожата.

Серумите с чиста форма на витамин С е необходимо да се съхраняват в хладилник. Струва си да се отбележи, че препаратите с високо съдържание на витамин С имат кратък срок след отваряне. При промяна на цвета на препарата към оранжево, това индикира окисление и означава, че продуктът вече не е годен за употреба. При първоначална употреба е възможно да се усети пощипване, което с времето трябва да отшуми. Препоръчително е серумите с основна активна съставка витамин С да се използват като първи продукт след измиването. Той може да се комбинира в една рутина с отделни серуми с ниацинамид или ретиноиди, стига да са с подходящо рН.

В случай на съмнение, изчакайте 10 минути след нанасянето на витамин С и продължете със следващите стъпки в рутината.

Продуктите с витамин С можете да разгледате тук.

 

♥ Ниацинамид

Витамин В3 е широкоспектърна съставка с множество ползи. За това и продуктите в раздел "ниацинамид" са толкова много. Тъй като той присъства в повечето кремове, препарати против пигментация, акне и стареене, вероятно вече използвате тази съставка дори без да осъзнавате. Оптималната концентрация, с която са проведени повечето проучвания върху него, е 5%. Това е напълно достатъчно, за да усетите ползите от ниацинамида. Но ако искате да получите максимални резултати, можете да заложите на формула с по-висок процент. Някои от тях включват и цинк, който матира и абсорбира излишния себум.

Ниацинамидът има много ползи:

  • подпомага кожната бариера и хидратацията като стимулира кожата да произвежда сермиди
  • стимулира колагенния синтез в кожата и помага за намаляването на фините линии и бръчки
  • регулира себума, прави порите да изглеждат по-малки и чисти
  • има противовъзпалителни свойства, с които помага и на акнеични кожи, и розацея
  • антиоксидант, който предпазва от свободните радикали
  • депигментира като пречи на трансфера на пигмент в клетките

Ниацинамидът е "сговорчива" съставка, която се разбира добре с останалите активи и търпи всякакви комбинации, за да се подсили неговият ефект. Можете да го използвате сутрин и вечер.

Продуктите с ниацинамид можете да разгледате тук.

 

Основата на грижата против стареене е доброто, бавно почистване, хидратацията, слънцезащитата и внимателното наблюдение на сигналите на кожата. Слушайте я. Не забравяйте, че няма универсални съставки и универсални продукти. Напълно възможно е най-хитовият продукт въобще да не работи за вас. Кожата сама ще покаже кои са "нейните" съставки и продукти.

За да ви улесни максимално, NovaKoja подбра 4 формули без ретиноиди и киселини, които са подходящи за употреба от повечето кожи и заедно действат чудесно в посока забавяне на стареенето. Направихме го на достъпна цена, защото всеки има нужда от по- добра кожа.  :-)

Разгледайте нашият неретиноиден сет тук.

 

 



По-стари статии По-нови статии


Оставете коментар

Моля, да отбележите, че всички коментарите се одобряват преди да се публикуват