No miracles. Just formulas 🧪🧪 🤓🤓
Количка 0

Интергалактически наръчник на ретиноидната употреба

Ако обмисляте използването на ретиноид (деривати на витамин А), тази статия е точно за вас. Ако тя ви се струва дълга и нямате търпението да я четете, най-добре не стартирайте ретиноид. Процесът също е дълъг и иска търпение. Ако вече използвате ретиноиди, все пак прочетете макар и по диагонал. Може да се изненадате с нещо.

Няма да засягаме какво представляват ретиноиди, как работят те и защо са №1 съставката против стареене, пигментация и каквото още друго се сетите. Приемаме, че просто са си №1 и точно заради това сте решили да ги добавите в рутината си.

Чели сте вече много. Привидно всичко е ясно, започвате бавно и полека, с ниска концентрация и надграждате. След няколко месеца вече сте с 20 години по-млади. И после започва подбора на точния продукт. Изведнъж се намесват някакви деривати, химични понятия – ретинол, ретинал (това не е ли ретинол с правописна грешка!?), гранактив ретиноид, а някои хора споменават и мистериозен трет, който пък е с рецепта (поради което и няма да се споменава повече в тази статия). В допълнение математиката изгубва всякакъв смисъл и 0,05 ретинал (в крайна сметка се оказва, че не е с правописна грешка, ретинал си било) е повече от 0,2 ретинол. Намесват се и сандвич методи и буфериране и там вече мистиката става пълна.
Ние няма да обясняваме коя форма на ретиноид коя е.  Наготово предоставяме отговора от теста по химия и математика -  ретиноидна скала на продуктите, които могат да се намерят на нашия сайт (скалата е най-долу, а ретиноидите можете да разгледате тук). В нея те са наредени по сила на ретиноида и няма нужда да вадите калкулатор, за да се ориентирате. Накратко само ще кажем, че ретинолът дава малко по-бавно резултати от ретинала, но за някои едното предизвиква раздразнение, а другото не. Така че както с всяка друга съставка – съобразете с кожата си. Имайте предвид, че повечето проучвания са проведени с ретинол и той е по-добре обследван. Не го подценявайте.

Къде да вмъкна ретиноида в рутината?

Ретиноидът е съставка, която надгражда вече съществуващата рутина, а не я стартира. Добре е да имате вече установена поне базова рутина, когато започнете да въвеждате ретиноид. Тоест да имате доказано измивен продукт, дневен, нощен крем и слънцезащита. Ако нямате, спрете да четете и отивайте да градите базова грижа за кожата.

Не въвеждайте нови силни активни съставки или максимални концентрации в първия месец на ретинизация. Например 15-25% витамин С , 10-20% ниацинамид, медни пептиди, силни антиоксидантни серуми, 10-20% азелаинова киселина  или други киселини и ексфолианти. А една седмица преди ретиноида и 10-на дни след него не въвеждайте нищо. На първо място при една евентуална реакция няма да стане наясно от какво е тя. Второ кожата е чувствителна по време на ретинизацията и може да отхвърли бурно идеите ви за скоростна супер рутина с от всичко по много. Като може съвсем спокойно да ги приеме, ако вече е минала ретинизацията си. И последно – когато сте намерили „своите си продукти“, кожата е здрава, спокойна и има нужда от много малко помощ, за да заблести. Ретиноид се въвежда на точно такава кожа. Тя има силата да го изтърпи без излишни драми. Вие също така много по-лесно ще забележите, ако има някакъв проблем на иначе стабилния дермо фронт.

Тоест в идеалният вариант не само имате установена базова рутина, но и сте въвели поетапно всичко останало (ниацинамиди, киселини и всичко що душата иска) и включвате ретиноидите накрая - вече няма изкушения. Като дебело подчертаваме, че не е необходимо да се използват всички съставки познати на човечеството в една рутина.


Не комбинирайте в едно намазване ретиноид с:

- витамин С в концентрация 10 -25%  - проблемът не е в обединението на двата витамина А+С, а по-скоро във високия процент на съставката. Той превръща С-то в дразнител за кожата, а както уточнихме дериватите на витамин А също са такива. Предпоставка за нарушавне на кожната бариера е на лице. Това да не се чете като не използвайте заедно ретинол и витамин С. Ако са в един продукт, бъдете сигурни, че умни химици са се сетили предварително да употребят подходящи концентрации, форми, да ги стабилизират и неутрализират. Всъщност двете заедно в един серум представляват нещо като dream team против стареенето.

- екфолианти с директни киселини (азелаинова, гликолова, салицилова, коджик, млечна, бадемова и др.) - причините са като в предната точка. Ако например последващ продукт съдържа ниска концентрация на млечна киселина като Пребиотичния Хидратант на Gallinée , това не означава, че е ексфолиант и не може да се използва в едно нанасяне с витамин А. Напротив насоката на хидратанта е такава, че подсилва кожната бариера и ѝ помага да се справи с дразнителите. Тоест перфектен партньор на ретиноида.

- 20% ниацинамид – ниацинамидът работи и ретиноида са друг dream team в играта против стареенето. Но не и в тази концентрация. Напълно е възможно съвсем самостоятелно 20% ниацинамид да предизвика некрасиви последици. Комбинацията му с другата суперзвезда ще доведе до неизбежна какафония в козметичния департамент.

 
Много е капризен този ретинал, с какво да го комбинирам?


Работи добре с:
- ниацинамид до 10% включително – тандемът увеличава темпа на клетъчното обновяване, силна депигментация, порите стават по-красиви. Ако до момента не сте използвали ниацинамид (което е малко вероятно предвид факта, че го слагат вече във всяка формула в концентрации от 2 до 5%), обмислете Глоу Крем с 5% Ниацинамид. Има въпросната съставка, нисък процент, съчетава се добре с ретиноида, хидратира и омекотява, съдържа думата глоу в заглавието.

- пептиди (не медни обаче) – ефектът варира в зависимост от вид на пептидите, но в общи линии се усилва ефекта против стареене в направления производство на колаген и омекотяване.

- с всякакви видове хидратиращи и омекотяващи съставки (центела, масла, хиалуронова киселина, глицерин)

- антиоксидантни серуми

- про и пребиотици

- ферменти

- всички онези неща, които не сме ги споменали, но не натоварват кожата, а се грижат за нея и за бариерата ѝ.

Имате рутина. Избрахте ретиноида и ето стигаме до употребата му.

1. Започнете с приложение 2 вечери в седмицата. Ако сте с много реактивна чувствителна кожа –  веднъж седмично. Наистина това е важно. Не слушайте разни приятелки, които започнали да мажат 1000% ретинал от раз и нищо им нямало. Това не е задължително да сте вие. Даже си е малко вероятно.

2. Задължително буферирайте. Това представлява нанасянето на хидратиращ крем или серум преди ретиноида поне през периода на ретинизация (привикването на кожата към ретиноида). Спокойно, дериватите на витамин А минават през всичко, пак си работят. Но кожата трябва да свикне. След приключване на ретинизацията (максимум 3-4 месеца за най-капризните кожи) можете да спрете да буферирате. Оставете ретиноида да подейства 20 минути преди да продължите рутината.

3. Можете да продължите рутината си с хидратиращ продукт. Можете да използвате един и същ хидратиращ продукт преди и след ретиноида (сандвич метод – хидратация, ретиноид, хидратация). Ако използвате комплексен комбиниран препaрат тип нощен крем + ретинал в едно - например Allies of Skin Нощен Възстановяващ Крем с Пептиди и 0,05% Ретинал, то тогава няма нужда от последващ продукт. Нанасяте ретиноида и приключвате.

4. На следващата седмица, ако не се наблюдава белене, зачервяване, прочистване (т.нар. пърджинг) или жестока сухота, можете да сгъстите програмата на 3 вечери в седмицата. По същия начин при липса на гореописаните екстри на третата седмица вече учестявате до 4 вечери. Ако желаете, ако кожата понася, ако има нужда. Повече за преопоръчителната честото на употреба по-долу.

5. Експериментирайте, за да определите точната честота, която е подходяща за вашата кожа и рутина. Много е вероятно с употреба през вечер или 3 вечери в седмицата кожата да е по-свежа, от колкото с мазане всяка вечер.

Става ясно, че подборът на точния продукт и ориентацията сред многото опции на пазара е по-сложно от самото въвеждане на избраника. То не е трудно и всеки може да се справи. Важното е да се подхожда с внимание, наблюдателност и уважение към силата на съставката. Няма причина нещата да не минат гладко.


Няколко неща, които не са верни, но неизбежно ще ги прочетете някъде там из интернет пространството.


1. Първо трябва да се започне от единица, после да се прехвърлим на двойка, после на тройка и тн. - Няма такава нужда. Всичко от 1 до 6 се толерира достатъчно добре от средностатистическата кожа и е подходящо за старт. Изберете препаратът, който като цяло има смисъл за вас, напасва се в рутината, има подходящи съставки и най-важното – дава индикации, че кожата ще го приеме добре. Включително има и много устойчиви кожи, които започват от 10-ка съвсем успешно. Но не го препоръчваме. Придържайте се към 1 до 6.
* Все пак ако сте с много реактивна и чувствителна кожа, бъдете по-предпазливи и наистина надграждайте постепенно. Горенаписаното е за средностатистическа кожа без особена реактивност.

2. Качвам се нагоре по скалата до 10-ка. Задължително. Ако си стоя на 5-ца, просто нищо не правя.
Изследванията на дългосрочния ефект от ретиноидите не показват това. Според C. E. Griffiths and colleagues 1995  и тяхното клинично изследване, проведено в продължение на 48 седмици с ниска концентрация се постига същия дългосрочен ефект както с по-високата. Но пък намалявате осезаемо риска от раздразнения. Това че сте се чувствали прекрасно с 3-ка, съвсем не означава, че с 10-ка ще стане още по-прекрасно. Колкото повече, толкова повече може да върши работа за Мечо Пух, но не е дерматологично одобрен подход.

3. Първо две вечери, после 3 вечери и така до всяка вечер.
Проучванията (честно, наистина ги четем, има ги) показват, че 3 вечери на седмица са достатъчни, за да се поддържа ефекта от ретиноида. Тоест всяка вечер 10-ка и 3-4 вечери 5-ца след 5 години ще имат идентичен ефект. Но с по-честата употреба рискувате по-голямо раздразнение, сухота и понякога повяхнал вид. Както и всичко описано в  по-горната точка. А така оставяте свободни вечери за други активи, които не са „приятели“ с ретиноида.

4. Първо ретинол, после ретинал.
Няма нужда. Изберете препарат, който е подходящ за кожата и нуждите ѝ. А и има случаи, в които кожата толерира само ретинал или само ретинол. Няма универсална формула или универсално хубав препарат.

5. Кожата става склонна към пигментация с тези ретиноиди.
Само по време на ретинизацията. Която може да продължи до 3-4 месеца в най-лошия случай. Превърнете SPF продукта в най-добрия си приятел в този период. За това се препоръчва да не се въвеждат ретиноидите през лятото. И преди  начетена госпожа да скочи с въпроса: „ Е, как въвеждат ретиноид в Зимбабве? „ , ще добавим, че като имаме зима, нека се възползваме от нея за допълнително спокойствие. Истината е, че съвсем спокойно и безпроблемно може да се въведе в стил Зимбабве и през лятото – със стриктно приложение на SPF през 2 часа и без директно излагане на слънцето. Но не знаем дали някой няма да го прочете като: мажи ретинала и бягай на плажа без слънцезащита. За това предпочитаме да съветваме клиентите си да го въвеждат на есен.

6. Ще го спра за малко през лятото.
Няма нужда. Прочетете горна точка. На есен пак ще се ретинизирате наново. Излишно е. Освен това първите 6 месеца от употребата на дериват на витамин А, кожата преминава през промени, невидими за окото.

7. Ще ми изчезнат бръчките – не, няма. Ще се рафинират, ще станат по-плитки. Фините линии ще изчезнат наистина. Кожата ще се стегне. Ще се депигментирате. Всичко това дорпинася за по-младежкия вид. Но ще отнеме време - месеци. Ролята на ретиноида е основно да забавя стареенето, а не толкова да връща времето назад. Тоест неговата сила е не в оправянето на поразиите, нанесени от времето, а в предотвратяването на появата им.


Какво да очаквате?


1. Първи и най-важен въпрос естествено е резултатите кога да ги чакаме. Обикновено отнема 4 до 8 седмици в зависимост от избрания препарат, за да забележите първите подобрения. Като около  8-мата седмица, независимо от избрания ретиноид, резултатът ще е подобен – стягане на контура на лицето, намаляване на дълбочината на бръчките и изчезване на някои фини линии, намаляване на пъпки и несъвършенства, избистряне на тена, рафиниране на порите. Въобще хубава работа. Проучванията показват, че на този етап в кожата се наблюдава синтез на колаген от тип I и III. Но този резултат идва бавно и постепенно. Тоест може да ви се стори, че нищо не се случва. За да се убедите, че това не е така, се снимайте на добра светлина от различни ъгли преди началото на ретиноида. Не знаем до колкото ще ви (де)мотивираме, но ще ви разкрием, че всъщност промените в слоевете на кожата продължават през цялата първа година и по-пълния ефект ще се разгърне около 10-ия месец на употребата.

2. Има и някои минуси – по време на ретинизацията може да се наблюдава известна недружелюбност на кожата към мечтаната съставка. Например:
* прочистване (пърджинг) – излизане на повече пъпки. 10 до 30 дни.
* сухота и опъване - 1 до 20 дни. - наблегнете на повече хидратация
* леко лющене около устата (все пак скочихте на високия процент, а?)
* лек дерматит
В такъв случай удължете процеса на въвеждане, можете да разредите и да се върнете към 2 вечери седмично. Хидратирайте повече. Заредете се с търпение.

3. Положителният ефект от първото нанасяне на ретиноида ще е ..... никакъв. Ретиноидите са маратон в грижата за кожата, а не спринт. За едно намазване или 5 нищо съществено няма да се промени в лицето. Ако използвате комбиниран продукт с много съставки, първите ефекти, които ще видите, ще са именно от тези други съставки. Колкото по-малко бръчки, пигментация и несъвършенства имате, толкова по-малко ще има ефект. Нормално при повече проблеми, ще се види по-голям резултат.

4. Прекратете незабавно употреба, ако:
- съвсем безобидни продукти започват да парят при нанасяне (обикновено в първите 2 седмици от въвеждането на ретиноида). Вероятно е нарушена кожната бариера. Минавате на дермо диета – само хидратация, никакви силни активи.
- зачервяване на кожата, белене, силен дерматит се появят
- внезапен пристъп на пъпки, които за болезнени, подкожни и излиза по няколко на ден. Отново индикира нарушена бариера.


Ако все още сте в чуденка с какви базови продукти да комбинирате ретиноидите, ето няколко предложения от нашия сайт.

Силно е препоръчително да ги използвате 10 до 14 дни преди самия ретиноид, за да сте свикнали с тях.

 

Кремове и серуми

 

Серум за Незабавна Хидратация с 5% Аминокиселини – за всеки тип дехидратирана кожа

 

Подхранваща Серамидна Терапия – за всеки тип дехидратирана кожа, суха до много суха кожа

 

Водонасищащ Електролитен Нощен Хидратант – за всеки тип дехидратирана кожа

 

Молекулярен Възстановяващ Бариерата Балсам – за всеки тип дехидратирана кожа

 

Течна Хидратация Тонер в комбинация със Stress Less – за всеки тип кожа

 

Възстановяващ Бариерата Хидратиращ Крем – за всеки тип кожа - нанесете на леко влажна кожа

 

Пробиотичен Хидратант за Здрава Кожа – за всеки тип кожа особено за чувствителната

 

Пребиотичен Сквален – за всеки тип кожа, особено чувствителната

 

Омега+ Комплекс Нощен Крем – за всеки тип кожа

 

CLINICAL Ултра Богат Хидратант – за суха до много суха кожа, която обича масла (кокосово, карите и др.)

 

Skin Recovery Подхранващ Нощен Хидратант – суха до много суха кожа

 

CALM Нощен Хидратант – чувствителна суха кожа

 

Възстановяващ Серамиден Хидратантнормална до суха кожа

 

CALM Неомазняващ Нощен Хидратант – чувствителна комбинирана до мазна кожа

 

RESIST Подмладяващ Нощен Хидратант за Чиста Кожакомбинирана до мазна кожа

 

 

 

 

Тонери:

 

Течна Хидратация Тонерза всеки тип кожа

 

Skin Recovery Обогатен Успокояващ Тонер – суха до много суха кожа

 

RESIST Забавящ Стареенето Тонер – нормална до суха кожа

 

CALM Успокояващ Тонер – чувствителна нормална до суха кожа

 

RESIST Забавящ Стареенето Възстановяващ Тонер – комбинирана до мазна кожа

 

 

 



По-стари статии


Оставете коментар

Моля, да отбележите, че всички коментарите се одобряват преди да се публикуват